jueves, 2 de diciembre de 2021

La Purissima

La Fira de la Puríssima és una de les fires més antigues de Catalunya que se celebra anualment a Sant Boi de Llobregat. Té lloc els dies 6, 7 i 8 de desembre per diversos carrers i altres espais emblemàtics de la vila de Sant Boi de Llobregat, aixo genera un fort impacte econòmic.
HISTÒRIA:
Les arrels de la Fira les trobem en l'exposició de pomes que es va començar a celebrar els dies 12 i 13 de juliol de 1931 a l'estatge de l'antiga biblioteca municipal, i on també hi s'hi va celebrar el primer concurs de fruiteraires. L'any 1947 es va deixar de celebrar l'exposició de fruites de temporada en el mesos d'estiu per esdevenir-se en una fira i exposició de plantes, arbres fruiters i d'ornamentació el dia 8 de desembre del mateix any. No va ser fins al 1956 quan es va adoptar per primer cop el nom de Fira de la Puríssima, però castellanitzat per la imposició de la dictadura franquista.
La Fira de la Puríssima ha comptat, any rere any, amb la visita de destacades personalitats polítiques com ara Josep Tarradellas i Jordi Pujol, presidents de la Generalitat. Els dies 6, 7 i 8 de desembre de 1996 va celebrar la cinquantena edició de la festa municipal.
ORIGEN:
El dret de celebrar fires a la nostra vila fou concedit, pel rei Jaume I el Conqueridor, a les acaballes de la campanya de conquesta de les terres de València, al segle XII, a la famila Llacera, custodis de l'antic Castell de Sant Bol. La plaça del Mercadal acollia les antigues fires Santboianes. 
La proximitat de la nostra vila amb Barcelona i l'existència d'un pont -sòlid- a començaments del segle XIV, facilitaven la presència d'una gran gentada. La constatació de repetits conflictes i la promulgació d'ordinacions ens donen a conèixer la importància de la vella fira i l'important moviment comercial que aquesta comportava. 
Quant el pont fou substituït pel pas en barca, conseqüència de la seva repetida destrucció per la violència del nostre Llobregat, les fires van perdre importància arribant a desaparèixer completament de la documentació baix-medieval.
SIMBOLS:
Parades: Jo crec que les parades és un símbol de la puríssima, ja que tot Sant Boi s'omple de parades de tot tipus i simbolitza una part important d'aquestes festes.










Fardins: Aquest es un símbol típic de la puríssima, es tracta d'un dolç amb una base de de poma i una fruita confinada.


No hay comentarios:

Publicar un comentario