El carnaval actualment es una de les festes mes populars del mon, i no té res a veure amb la religió, però en els seus orígens si que te algun tipus de relació amb ella.
El carnaval era una festa originada en l'imperi romà de Saturnalia, era una festa totalment pagana, però va ser recuperada a la edat medieval, i per part de l'església la van permitir com donar una miqueta de llibertat als cristians abans de que comencessin la quaresma, per tant la quaresma comença amb el final del carnaval. Per tant va sorgir una barrella entre allò pagà i allò cristià que va derivar en un carnaval que no te res a veure amb aquesta religió. El carnaval dura normalment uns 4 dies però en altres llocs poden arribar fins a 6 dies.
Ara passaré a explicar una miqueta com es celebra el carnaval a diferents llocs del mon:
Venecia, Itàlia: El carnaval venecià és un dels més famosos i veterans del món: es coneix com a festa pública des del 1296. Els protagonistes de la festa són les disfresses i les màscares, especialment pensades per ocultar la identitat, el sexe o la procedència del portador. Un dels millors moments és el Vol de l'Àngel, on un equilibrista travessa la distància que hi ha entre el campanar de la plaça de Sant Marc i el Palau Ducal realitzant acrobàcies sobre un cable.
Colònia, Alemanya: Cada 11 de novembre a les 11.11 hores es dóna el tret de sortida al carnestoltes de Colònia, una de les cites més destacades del nord d'Europa. Tot i això l'autèntica festa comença dijous de carnaval, una jornada en què les dones prenen el poder de la ciutat en una inversió de rols 100% carnavalesca. El dia clau és el 'Rosenmontag', quan se celebren les cavalcades i es canten les cançons tradicionals, que són a kölsch, l'antiga llengua local de Colònia.
I per últim Nueva Orleans, Estats Units: Es tracta d'una ciutat amb una influència francesa molt marcada i això es percep molt bé al carnestoltes. La festa funciona per confraries, algunes de les quals són centenàries, i això fa que cadascú tingui el seu propi programa. Els bunyols, un menjar desconegut a la resta dels Estats Units, són molt típics d'aquesta festa amb marcat accent francès.
Terminant amb aquesta explicació del Carnaval, passaré a explicar que és i que significa la Quaresma,
la Quaresma és un període litúrgic on els cristians es preparen durant 40 dies fins a la setmana santa, perquè 40 dies? Són 40 dies perquè el poble d'Israel es va passar 40 anys al desert amb Moisès, 40 dies es el que va passar Jesús abans de començar la seva vida pública. En teoria la quaresma es basa en un període de patiment per després arribar a la gloria.
La quaresma s'inicia el dimecres de Cendres i termina al dijous Sant, i es pot viure a través del sagrament de la Confessió, la pregària i les actituds positives.
I per acabar, terminaré explicant que es la Setmana Santa i que significa.
La Setmana Santa és el moment litúrgic més intens de tot l´any. Per viure la Setmana Santa, hem de donar a Déu el primer lloc i participar a tota la riquesa de les celebracions pròpies d'aquest temps litúrgic. A la Setmana Santa se li deia al principi "La Gran Setmana". Ara se'n diu Setmana Santa o Setmana Major i als seus dies se'ls diu dies sants.
Aquesta setmana comença amb el Diumenge de Rams i acaba amb el Diumenge de Pasqua. Viure la Setmana Santa és acompanyar Jesús amb la nostra pregària, sacrificis i el penediment dels nostres pecats. Assistir al Sagrament de la Penitència aquests dies per morir al pecat i ressuscitar amb Crist el dia de Pasqua. La Setmana Santa va ser la darrera setmana de Crist a la terra.
I perquè la setmana santa canvia la data cada any? Perquè les dates de la Setmana Santa no es calculen en funció del calendari que utilitzem habitualment, sinó que es calculen en funció del calendari lunar.
D'aquesta manera, la Setmana Santa sempre se celebra en funció del diumenge de resurrecció que correspondrà al següent diumenge després de la primera lluna plena de primavera. És per això que les dates de la Setmana Santa no s'ajusten tots els anys de la mateixa manera, perquè els cicles lunars no tenen la mateixa periodicitat que el solar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario