viernes, 20 de mayo de 2022

Sant Baldiri

Pel que sembla va viure al segle IV i encara que era d'Orleans, va ser un missioner que va aconseguir el martiri a Nimes, lloc on, segons Sant Gregori de Tours, el seu sepulcre va ser molt venerat i encara queda algun vestigi d'aquesta veneració. La seva «vita» va ser escrita molt posteriorment i és plena de clixés molt típics: martiris, predicacions, miracles, etc., buscant donar detalls per satisfer la curiositat i donar exemples de santedat portentosa. Allí es va dirigir i va començar a proclamar l'Evangeli ia clamar contra els ritus i déus pagans. Evidentment, això no va agradar a ningú i va ser copejat, insultat i fuetejat en un poltre. Al mateix poltre li van incendiar els costats amb tizons trets de l'altar del sacrifici, mentre el convidaven a adorar els ídols, a la qual cosa el sant es va negar rotundament, i per tant, li van tallar el cap amb una destral. Aquesta fama de miracles va exportar el culte cap a la veïna Espanya, sobretot a Catalunya. És patró d'hospitals i cases de misericòrdia. El seu cap és a l'església de Santa Genoveva, París, i moltes de les seves relíquies han arribat a Espanya. També se'l coneix com Baudili, Baudelio, Boal o Boi.

En Sant boi tenim una Església anomenada Sant Baldiri. (Sant Baldiri en català) ubicada al nucli antic de Sant Baudili de Llobregat (Barcelona), al costat del riu Llobregat.
L'actual edifici de l'església és un edifici barroc construït entre els anys 1725 i 1752; obra costejada íntegrament pel rector Mossèn Francisco Alberti. Es va erigir sobre una antiga església romànica, de la qual actualment encara se'n conserven algunes restes.
Segons sembla, l'església romànica de Sant Baudili s'havia edificat al s. XI o XII, encara que l‟existència d‟una parròquia de Sant Baldiri es documenta ja al s. X. Des de la plaça de l'església podeu veure una panoràmica de tot el delta del Llobregat i de Barcelona sud. Aquesta església és també coneguda com la catedral del Baix Llobregat.
S'hi troba la tomba de Rafael Casanova, simbol del nacionalisme català


No hay comentarios:

Publicar un comentario