A Catalunya és molt popular la llegenda de Sant Jordi, i es diu que fa uns quants segles, un drac que era capaç d'enverinar l'aire i matar amb el seu alè, vivia al Mont Blanc (Tarragona) i va fer que tots els habitants de la regió por. Aquest poble, per apaivagar la ferocitat de la bèstia, va decidir donar a la bèstia una persona per dia de la ciutat, perquè la portessin a la sort. La princesa local que va ser dirigida pel drac va tenir mala sort.
Quan la princesa caminava cap a Montblanc, el cavaller Sant Jordi va acudir en el rescat sobre un cavall blanc. El cavaller amb armadura va travessar el drac amb la seva espasa, alliberant tots els habitants del monstre. De la sang d'una enfiladissa gegant, va brollar una rosa de les roses vermelles més aterridores que mai s'hagin vist. Sant Jordi va escollir la millor i la va regalar a la princesa. D'aquest acte valent del sant de Catalunya va néixer la tradició de l'ofrena de roses el 23 d'abril. S'hi han afegit detalls del llibre coincidint amb el Dia Internacional del Llibre de Sant Jordi.
SIMBOLS:
El drac: és un símbol del mal, del caos. Pot ser considerat un ésser mitològic que atrau la prosperitat, el poder i la fortalesa.
La princesa: és el símbol de la nostra pròpia perfecció, del nostre millor jo, d'aquesta imatge de nosaltres mateixos que per la seva bellesa i perfecció ens empeny a l'amor.
La rosa: designa una perfecció acabada. La rosa per la seva relació a la sang versada apareix sovint com el símbol d'un renaixement místic. La rosa s'ha fet també símbol de l'amor.
El cavaller: és aquell que és capaç de dominar al seu corcel. Diu la llegenda que el cavall és blanc, el color que tot ho reflecteix i dóna llum que no guarda res per a si mateix és a dir el color del lliurament. Es el que protegeix al poble.
Llibre: Quant a obsequiar amb un llibre, la tradició pot venir dels anys 20 del segle XX, quan el director de l'editorial Cervantes, Vicent Clavel i Andrés, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters el dia 7 d'octubre com a data per a organitzar una festivitat que promogués la lectura i els llibres a Catalunya.
En 1929, en l'Exposició Internacional de Barcelona, va tenir un gran èxit el desplegament de quiosquets de llibreters pels carrers que pretenien fomentar la lectura, per la qual cosa es va canviar la data i es va establir el 23 d'abril com el Dia del Llibre, coincidint amb la mort de Cervantes i Shakespeare.
Vermell: El vermell és un color masculí i càlid. Simbolitza el foc, la sang, el cor i el perill. També pot ser un símbol de celebració, ideologies polítiques d'esquerra o Satanàs. En les cultures orientals, és un símbol de felicitat i prosperitat.
Transmet calidesa més que qualsevol altre color així com vitalitat, coratge i optimisme. Té l'efecte de cridar l'atenció i té l'efecte d'augmentar la freqüència respiratòria i la pressió arterial. Entre els seus aspectes negatius, pot provocar irritabilitat i impaciència.
La psicologia del color també l'associa amb la passió, l'amor, la luxúria, la violència, la ira, l'enrogiment, l'ambició i la força.
Verd: El color verd en general té una àmplia gamma de connotacions molt positives en la psique humana. En primer lloc, es tracta del renaixement, la vida, la força i l'energia. És un color molt associat a la primavera i associat a la fertilitat i al creixement, per la qual cosa s'associa a la idea de joventut. En aquest sentit, també és un símbol d'innocència. Hi ha un altre factor que té a veure amb el creixement en l'àmbit econòmic: és símbol de riquesa. Els colors associats amb la naturalesa també estan associats amb la curació, la curació i la frescor. A més, tradicionalment, el verd és el color de l'esperança, l'optimisme i la sort. També amb la naturalesa, buscant alegria i vitalitat. Finalment, és un dels colors més associats amb idees d'equilibri, serenitat, calma, així com espiritualitat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario